Kalėdinės dzūkiškos patrovos

 

    Gruodžio 14 dieną mes, 4b klasės mokiniai, vykome į Dalgedų sodybą kepti Kalėdinių kepinaičių.  Tą rytą iškrito daug sniego. Balta žiemuže besigrožėdami, lėtai ir saugiai riedėjome mikroautobusu Trakų rajono keliukais. 

     Šeimininkė mus pasitiko prie senos etnografinės pirkios durų. Įėję vidun, apžiūrėjome audimo stakles, senovines lovas, indaują, kepimo krosnį.  Kepėme kūčiukus, "auseles",  susipažinome su senaisiais Kūčių nakties būrimais. Sodybos šeimininkė Miglė surengė mums tikrą viktoriną. Rodė senovinius buities rakandus, turėjome pasakyti ir parodyti, kam jie skirti. Teisingai atsakiusieji buvo apdovanoti dailiais suvenyrais.  Vėliau visi ėjome į didelę salę, gėrėme kmynų arbatą, skanavome ką iškeptas "dzūkiškas patrovas". Daugiau svetainėje www.audrinukai.jimdo.com

  Užupio kalvystės muziejuje

 

                    2016-10-28 4a klasės mokiniai lankėsi Užupio kalvystės muziejuje. Tai ganėtinai retas reiškinys - veikianti kalvė miesto širdyje. Atveriame duris, peržengiame slenkstį ir… Patenkame į praeito šimtmečio atmosferą. Stebėtina, bet keliolikoje kvadratinių metrų telpa viskas: tikra kalvė, kurioje nerasite nei vieno, „jaunesnio“ nei 50 metų daikto, čia pat patogios kaltinės kėdės,  šalimais stovinčioje ir mūsų močiučių jaunystę menančioje spintoje ir lentynose sudėti įvairiausi dirbiniai - nuo kalviškų vinių ir laimę nešančių pasagų iki subtilių žvakidžių ir kalviškos juvelyrikos pavyzdžių, įvairiausių atlikimo stilių ir paskirties suvenyrų, kuriuos mielai perka miestelėnai ir negailintys pagyrimo žodžių užsieniečiai.

                      Čia matėme ir tai, kas įrašyta į UNESCO kultūros nematerialaus paveldo sąrašą: tik Lietuvoje išlikusias, pagonybės simboliais papuoštas ir senovės lietuvių pasaulėjautą perduodančias „saulutes”.

                      Muziejuje kiekvienas turėjo  galimybę tapti tikru kalviu! Pojūtis kai įkaitintas plienas paklūsta  rankose laikomo kūjo dūžiams ir įgauna formą yra nepakartojamas! Meistraudami mokiniai kartu klausė pasakojimo apie kalvystės ypatumus, istorijas bei prietarus. Sukūrę savo metalinį kūrinuką – draugystės vinį, parsinešė į mokyklą  kaip malonų atsiminimą.

                      Tą pačią diena mokiniai susipažino su Užupio rajonu, nusifotografavo prie Užupio angelo skulptūros, klausė pasakojimo apie šį rajoną.  Aplankė  šv. Onos  ir Bernardinų bažnyčias, Bernardinų sodą.

       LR Seimo rūmuose

 

        2016-09-30 4a klasės mokiniai lankėsi LR Seimo rūmuose. Ekskursiją vedė gidė, kuri papasakojo ir parodė, kaip ir kur vyksta Seimo narių darbas, ką Seime veikia Seimo nariai, šiek tiek sužinojo apie tai, kaip ir nuo kada galima tapti Seimo nariu. Taip pat gidė priminė svarbius Lietuvai įvykius. Mokiniai matė kaip atrodo pagrindinis Lietuvos įstatymų dokumentas – Konstitucija.

       Vaikai apžiūrėjo Spaudos konferencijų salę, kur Seimo nariai duoda interviu žurnalistams, Konstitucijos salę, Algirdo Mykolo Brazausko salę, kur priimamos svečių delegacijos. Šioje salėje yra eksponuojamos užsienio šalių delegacijų dovanos LR Seimui. Mokiniai pabuvojo ir Posėdžių salėje, kuri yra triaukštė. Pirmas aukštas skirtas tik seimo nariams, antras - lankytojams, trečias - tik technikos darbuotojams. Dar mokiniai pabuvojo ir garsiojoje Kovo 11 - osios Akto salėje, kur ir buvo priimtas šis Aktas. Taip pat džiaugėsi apžiūrėję Prezidentės salę, šalia kurios yra iškabinti visi buvusių Seimo pirmininkų portretai.

         Tarp šių salių mokiniai apžiūrėjo nuotraukų parodą „Parlamento gynyba 1991-aisiais“,  žavėjosi vitražais.

           Visiems ekskursija paliko didelį įspūdį. 4a klasės mokiniai rekomenduoja ir kitiems apsilankyti bei sužinoti dar daugiau apie LR Seimo rūmus.

                                         Proto mūšis

 

        2016-10-28 4a klasės mokinių tėveliai savo iniciatyva surengė puikų renginį vaikams ir jų tėveliams – „Proto mūšį“. Susirinko daug vaikų ir tėvelių, norinčių pamiklinti protą, geriau pažinti vieni kitus, smagiai praleisti vakarą su savo vaikais. Vyko tikras proto mūšis, liejosi teigiamos emocijos, buvo tikrai „karšta‘. Ypač didelį įspūdį šis renginys paliko vaikams. Jie dėkoja savo tėveliams, nekantriai laukia panašių renginių ateityje.

Mokyklos svetainė